Van Apple naar Windows, 1 jaar later

By 2017/08/04 Kennisbank
heeft een grafisch vormgever een apple nodig?
heeft een grafisch vormgever een apple nodig?

Van Apple naar Windows. Mijn conclusie na één jaar

Vele jaren heb ik met plezier op mijn Apple iMac uit 2011 gewerkt. Maar met steeds grotere projecten en meer eisende programma’s, werd het tijd om serieuze spierballen op mijn bureau te zetten. Na een lange zoektocht van een paar maanden ben ik met mijn ziel onder mijn armen in augustus 2016 overgestapt naar Windows. Alleen de gedachten al voelde als vreemd gaan. Geharde Apple gebruikers vonden het maar gek. Hoe meer ik met mijn nieuwe configuratie bezig was, hoe nieuwsgieriger ik werd naar “the other side”. Inmiddels werk ik nu 1 jaar op een windows PC. Hoe is dit mij bevallen? Waar ben ik tegenaan gelopen en hoeveel blauwe schermen des doods heb ik gezien? Is Windows echt zo een gedrocht als men altijd beweerd?

Dit blog is geschreven na veel animo op mijn vorige blog “Heeft een grafisch vormgever een Apple nodig“. Een hoop bezoekers die kennelijk met dezelfde vragen zitten en ontvang ik regelmatig email’s met collega’s die naar mijn Windows ervaring vragen. Dit kun je beschouwen als een vervolg op dat verhaal.

Daarom geen Apple meer

Ik stelde mijzelf de vraag: Mijn computer is mijn gereedschap. Wat heb ik nodig? Mooie glimmende machine met een wauw factor of hardware die de klus klaart? Ik werk veel met Adobe illustrator, Photoshop, af en toe met Premiere en After Effects, en hier en daar snuffel ik ook in Blender. Met mijn configuratie richt ik me vooral op Photoshop, een CPU hongerig stuk software en lust ook graag een bak werkgeheugen. Na ontzettend veel leeswerk is dit mijn hardware visie geworden op grafisch werk.

Rekenkracht
Photoshop vraagt om snelle cores. Bijvoorbeeld een 4Ghz CPU. Photoshop kan omgaan met multi-cores. Alles met meer dan 6 cores levert geen performance winst meer op. Het is alleen nog maar een aanslag op je investering.

Processor type en geheugen
Heb ik een Xeon CPU en ECC geheugen nodig? We zien ze bijna altijd in werkstations dus moet het wel goed zijn. Natuurlijk zijn Xeons hele sterke en betrouwbare CPU’s. Xeon CPU’s kunnen meer geheugen aanspreken dan gewone processors. Ook zijn ze ontwikkeld om onder andere langdurig zwaar werk te verrichten. Ook kunnen Xeons in een paar werken. Dus 2 CPU’s naast elkaar en verdubbeld je aantal cores. Onder de motorkap zijn er meer verschillen, maar in een notendop is dit even genoeg om te vertellen. We gaan dus niet voor een prijzige Xeon en duur ECC geheugen. Daarvoor in de plaats nemen wij zijn kleine broer, een snelle i7 6-core CPU en 32GB DDR4 geheugen om te starten. Daar kan Photoshop zich lekker in nestelen.

Grafische kaart
Veel grafische software ondersteunen CUDA. Een taal die grafische kaarten gebruiken om hun processors aan te spreken. Vaak hebben grafische kaarten vele honderden processors die kunnen helpen om een beeld te berekenen. Ook Adobe en Blender maken naast OpenCL gebruik van CUDA versnellers. CUDA is van Nvidia en Nvidia praat in zowel CUDA als OpenCL. Grafische software ondersteund in veel gevallen geen SLI opstellingen. Dus de videokaart moet een enkele Nvidia versie worden.

Opslag
We gaan SSD all-the-way. We willen graag een snel systeem dat in no time grote bestanden kan lezen en opslaan. We moeten naar een M2 SSD toe die we direct op het moederbord prikken. Deze chips lezen wel 2500mb /s en schrijven 1500mb /s. Mijn Photoshops files die soms wel 10GB halen, staan in een paar seconden klaar om gebruik te worden. Daar deed mijn arme iMac met SSD bijna een kwartier over. Als extra opslag is een snelle ‘normale’ SSD. Respectievelijk ongeveer 500mb /s lezen en schrijven.

Monitor
Ik werk voornamelijk op mijn 27” Cintiq scherm. Daarmee kan ik direct op het scherm tekenen. Ik heb een tweede scherm aangekocht voor alle rand zaken. Email die open staat, een browser waar ik wat info op kan zetten en een paar plaatjes als referentie. Ik heb gekozen voor een 3415 curved scherm van Dell. Een joekel van een scherm. Echt een plaatje om naar te kijken. Geen glas zoals bij de iMac.

Kort samengevat
een snelle niet Xeon 6-core CPU, een sloot niet ECC maar wel DDR4 geheugen, supersnelle SSD voor het OS en werk files, plus een extra SSD voor minder belangrijk basis opslag en een single Nividia kaart de grafische spierballen.
Helaas kwam ik tot de conclusie dat Apple niets bied dat een beetje in de richting komt van mijn gewenste grafische configuratie. Apple blijft stug werken met AMD grafische kaarten die dus geen CUDA ondersteunen. En welk standpunt Apple ook in neemt, mijn software heeft CUDA versnellers en daar wil ik gebruik van maken. Ook biedt Apple geen andere mogelijkheid dan hun all-in-one systemen (iMacs) dat naar mijn inzicht laptops zijn op een voetje, of een verouderde Mac Pro. De Mac Pro gebruikt een Xeon en ECC geheugen opstelling. Ook maken ze gebruik van achterhaalde AMD videokaarten in een SLI setup. Dubbele videokaarten die mijn grafische programma’s niet gaan benutten. Blijf ik bij Apple en neem ik alle concessies in performance en budget voor lief. Betaal ik meer voor hardware omdat de band Apple zo sterk en geliefd is? Na een lang traject met dubben en wegen, ijsberen en nog een forum zoeken met dezelfde antwoorden, was het antwoord eigenlijk heel simpel. Ik moet switchen!

Zelfbouw of laten doen?

Ik heb ervoor gekozen om mijn gekozen hardware te laten bouwen door de webshop waar ik hem heb besteld. Voor een paar tientjes meer was dit geregeld. Ik ontving een kant en klaar systeem (en alle dozen die erbij horen) en was het niet anders dan stekker erin, kabeltjes erin en klaar. Aanzetten!

Extra kosten die ik heb gemaakt

Windows
Windows is niet zoals OSX gratis. Als je op internet duik zie je dat je voor 2 a 3 tientjes al een Windows licentie kunt kopen. Trap er niet in, dit is helemaal niet fris. hoe het precies werkt weet ik niet. Maar dat het niet klopt mag duidelijk zijn. Ik heb kort contact gehad met Windows en die bevestigde mijn onderbuik gevoel. Kans dat je een key koopt die over een paar weken niet meer werkt is aanwezig. Een legitieme Windows versie koop je voor ongeveer 130 euro.

Bitdefender
Om mezelf te beschermen tegen kwaad zoals randsomeware, virussen en andere nare moderne issues, heb ik Bitdefender aangekocht. Voor 7 tientjes per jaar kan ik 5 devices beschermen. Al mijn computers, telefoon en tablet worden bewaakt door Bitdefender.

Office / Onedrive
Om mijn email een beetje degelijk te regelen heb ik Office aangekocht. Als ze alleen Outlook zouden aanbieden was ik daarvoor gegaan. Helaas word je gedwongen om het hele pakket te nemen. Als je iets meer uitgeef aan Office krijg je extra Onedrive ruimte erbij. Ik maak daar steeds meer gebruik van. Office met extra onedrive opslag kost 120 euro per jaar.

Extra programma’s die handig zijn

Greenshot
Een screenshot maken werkt wat minder handig dan in OSX. Natuurlijk lukt het wel, maar je moet eerst een programma openen etc. Allemaal handelingen die ik niet wil maken. Met het gratis tooltje “Greenshot” kun je superhandig screenshots maken zoals je gewend ben in OSX. Je kan automatisch een locatie toewijzen en zorgt ervoor dat je heel snel kan handelen.

OSB Studio
Voor het opnemen van mijn scherm gebruikte ik in OSX een mooi programma dat heet “iShowU Pro”. Daar heb ik 70 euro voor betaald. Voor Windows is er een gratis oplossing dat heet OBS Studio. Het doet nagenoeg hetzelfde. Ik ben er zeer tevreden over. (ook voor OSX te downloaden)

Wat heeft het mij nu gekost?

De computer ( “Beest” zoals ik hem graag noem) a 2600 euro
Het scherm a 800 euro
Windows a 130 euro
Totaal 3530 euro
Extra kosten per jaar ongeveer 170 euro voor office en antivirus / hack bescherming (voor 5 devices)

Mijn Windows ervaring

Het werken met Windows is mij ontzettend meegevallen. Sterker nog, ik vind Windows 10 best wel veel lijken op OSX. De twee OS’n zijn heel verschillend en toch ook weer niet. In een dag of 2 was ik gewend aan waar ik moest wezen. En de looks zijn echt erg strak. Ik mis een paar kleine toepassingen die ik in OSX toch wel veel gebruikte. Denk aan de quick viev met spatie. Dat is een groot gemis in Windows. Natuurlijk kan je wat rommelen met de grote thumbnails, maar het is het toch net niet. In sommige gevallen is het gewoon een PSD openen in Photoshop om te concluderen dat dit niet de file is die ik nodig heb.

Ik heb slechts 1x een blauw scherm te pakken gehad. Deze zijn natuurlijk altijd onwenselijk. Gelukkig had Photoshop een recovery file aan kunnen maken en was ik slechts een paar minuten werk kwijt. Ik moet erbij aanmerken dat ik met OSX ook wel eens een bevroren systeem had. De eeuwig draaiende strandbal is iedere OSX gebruiker wel bekend.

Ook Ik vind het netwerk in Windows ook een heel stuk fijner werken. Mijn NAS is een heel stuk rapper aan te spreken waar dit in OSX toch traag ging. Ook verloor hij steeds de verbinding met de NAS, iets waar veel mensen mee te maken hebben. Dit lijkt in Windows gewoon beter geregeld te zijn.
De overstap naar Windows heeft me echt geen enkele keer een kopzorg gegeven. Het werkt prima, snel en ziet er strak uit. Bitdefender beschermt mij tegen indringers en nare files. Als je zelf een beetje op je surfgedrag let scheelt dat ook de helft, als het niet drie kwart is van alle ellende die je maar kan krijgen op je computer.

Een minpunt bij het verlaten van een OS is natuurlijk het loslaten van je ecosysteem, als je dat hebt opgebouwd. Ik werk thuis nog met een Macbook Pro en is ook de iMac nog in de running. Ook de iPhone en iPad niet te vergeten. Dan merk je toch wel dat zo een eco systeem verdomd handig is. Het paswoorden verhaal heb ik opgelost met een gratis tool dat Keepass heet. Ik sync de versleutelde file via onedrive en heb ik zo toch nog toegang tot mijn paswoorden. Het is net even wat minder handig.

Over onedrive gesproken, dat heeft mijn werk echt positief geholpen. Zo was ik even een weekje weg en kreeg ik een vraag van een klant om een file opnieuw toe te sturen. Klap mijn macbook open en kan zo bij de file. Geen probleem. Heerlijk. Ik heb toegang tot 5TB (5 accounts a 1TB per stuk in onedrive) wat naar mijn idee voor rond de 100 euro per jaar niet meer dan prima is.

Gamen

Leuk meegenomen is natuurlijk dat je met Windows toegang hebt tot gaming. Iets wat nog altijd schort in OSX. Tenzij je genoegen neemt met games die echt jaren oud zijn en de makers de moeite hebben genomen om hem naar OSX te poorten. Wat veel OSX gebruikers dan ook doen is bootcamp. Een programma waarmee je Windows kan installeren op je Apple machine. Doormiddel van een keuze tijdens het booten kan je naar Windows toe gaan. Voordeel: Toegang tot gaming. Nadeel: matige hardware. Met mijn huidige systeem benut ik de gemaakte hardware keuzes prima om hier en daar een potje te knallen in Battlefield 1, met uiteraard alle settings op maximaal. Dit doet mijn machine op 120fps.

Conclusie: Geen reden om bij Apple te blijven.

Is overstappen naar Windows eng? Nee, zeker niet. Zoals je misschien wel merk in mijn betoog is het me enorm meegevallen. Is het een goede keuze geweest om over te stappen? Op dit moment was het de beste keuze en ik ben blij dat ik die heb gemaakt. Sterker nog, ik denk dat geen enkele grafisch vormgever gebaat is bij een configuratie als Apple aanbied. Echter, de relatie die de grafische sector heeft met Apple rust op een huwelijk van lang geleden. Ze zijn al een tijdje gescheiden en is het ook een stuk mode. Ben je grafisch, werk je met Apple. Fair enough, het ziet er altijd gelikt uit. Maar onder aan de streep moet het gewoon voor je werken. En daar het hem de pijn voor mij. Performance over looks.

Met een 6 core Mac pro configuratie in de Apple store kon ik 7 duizend euro aftikken. En dan had ik een dual GPU systeem die al 4 jaar oud is. Ook moest ik dan nog op zoek naar een scherm. Ik heb Apple een warm hart toe, maar ik blijf het ook als gereedschap beschouwen. Mijn huidige Windows configuratie bestaat ook uit high end materialen en kost de helft en is vele malen krachtiger.

Ik heb het prima naar mijn zin met mijn huidige bloed snelle pc. En als ik wil, schop ik er zo nog 4 SSD schijven erbij. Er verandert niets aan de computer. Geen extra kabels of weer een kastje op mijn bureau. Is er over 2 jaar een veel snellere GPU te koop voor 200 euro? Knikker ik die erin en verkoop ik mijn huidige voor een paar tientjes. Heb ik een grotere update nodig? Dan is een nieuw moederbord en CPU ook zo besteld. En als ik mijn handen niet vuil wil maken is het voor een paar tientjes door een vakman omgebouwd.
Ik vrees voor Apple dat ik voorlopig nog wel bij Windows blijft hangen. Mijn telefoon is inmiddels vervangen door een Samsung en mijn iPad3 heeft een Galaxy Tab als collega gekregen. De accu begint het een beetje te begeven in de iPad3.

Is een Apple een slechte computer? Nee, zeker niet. Ik kan de systemen van Apple (bijna) iedereen aanraden. Het vraagt weinig onderhoud, er is weinig te vrezen en het OS is erg comfortabel. De aanschafprijs is wat hoog maar je krijgt er ook wat moois voor terug. Ik kan je een Apple niet adviseren vanuit mijn grafische visie. Ik vind dat het spierballen mist op de juiste plaatsen.

Ondanks dat Apple langzaam uit huize Korpel begint te verdwijnen, is er weinig zo lekker als s’avonds na een dag hard werken, de kids op bed liggen, gedoucht en een biertje erbij.. mijn macbook Pro open te klappen. Sommige dingen moet je blijven koesteren 😀

Roy Korpel

About Roy Korpel

Roy is een digitaal artiest, ondernemer, vader van drie, gamer, F1 liefhebber en heeft veel te veel hobby's. Via zijn blog kletst hij zijn pen leeg maar Roy is geen schrijver nog taalpurist. Wel deelt hij graag zijn kennis met hier en daar een taalfout! :)